Zseniális találmányok

Szaladjunk gyorsan végig néhány találékony találmányon! A képekhez rövid összefoglalót írtam, miről is van szó. Némelyik megmosolyogtató, némelyik elképesztő ötlet, de mind környezetbarát, és azért született, hogy segítse a világot jobbá tenni.

Étkezési szett Alzheimerrel kórban szenvedő betegeknek

Sha Yao Alzheimer kórban szenvedő beteg nagymamáját ápolta, és gyorsan felismerte, hogy a napi teendők igazi kihívást jelenthetnek egy ilyen betegség esetén. Egyik ilyen  nehézség a napi étkezés volt. Yao 4 éves kutatás után jutott a szett elkészítéséig, mely 8 darabból áll.

Yao önkéntesnek is jelentkezett San Franciscoban, hogy betegek között lehessen, és tapasztalatokat szerezhessen a szett tökéletesítéséhez. A Bostoni Egyetem felmérései kimutatták, hogy a speciálisan megtervezett evőeszközökkel a betegek fogyasztása 24%-al megnőtt, folyadékbevitelük pedig 84%-al emelkedett.

Vízszűrővel ellátott szívószál

“Ihatóvá tesszük a szennyezett vizeket” – hirdeti a reklám felirat. A termékekbe beépített szívószál olyan szűrővel rendelkezik, mely  kiszűri a baktériumokat és protozoonokat, továbbá egy karbon kapszulának köszönhetően csökkenti a víz klórtartalmát, kellemetlen ízét, szagát. A szívószál öt színben kapható. Létezik különféle változatokban: kempingező, családi, újratölthető kulacshoz kapcsolva; tartósabb, vagy egyszerű kivitelben. Minden kétely nélkül szükségszerű egy ilyen találmány napjainkban, kérdés mennyire megfizethető azoknak, akiknek a legnagyobb szüksége van rá?

Láthatatlan bukósisak kerékpárosoknak

A találmányon diákok kezdtek el dolgozni 7 évvel ezelőtt, mikor Svédországban 15 év alatt kötelezővé tették a bukósisakot kerékpározók számára, és szóba került, hogy felnőttekre is kiterjesztik a törvényt. Olyan viseletet szerettek volna létrehozni a diákok, amit bárki szívesen felvesz. Természetesen hiú hölgy feltalálókról van szó :yes: A bukósisak nem láthatatlan anyagból készült, csupán úgy működik, mint egy légzsák az autóban, ütközésre nyílik ki. klikk videóhoz Néhány Európai üzletben már kapható!

Szúnyogriasztó tapasz

Igen sokan kívántuk már: “Bárcsak láthatatlan lennék a szúnyogok számára!” Lehetséges lenne megúszni a kellemetlen csípéseket? Ez a ragtapasz nem tartalmaz mérgező anyagokat, és akár 48 órán át távol tartja a szúnyogokat. Felragasztható ruházatra, bármilyen éghajlati körülményben bevált, és milliókat menthet meg különféle betegségektől, mint malária, Nyugat-Nílusi láz, dengue-láz, stb.

“Iható” könyv

A könyvecske ismertető jellegű kiadvány, melyben a víz higiéniáról lehet olvasni, és egyúttal praktikus megoldás is. A könyv lapjai ugyanis képesek víztisztításra, mivel a könyv összes lapját ezüst nanorészecskékkel borították, így ha víz folyik át rajtuk, a vízben lévő baktériumok  99%-a elpusztul, így tiszta, egészségre ártalmatlan, iható vizet kapunk. A könyvből kitépett oldalak többször is felhasználhatóak szűrő gyanánt. Ráadásul a könyvben szereplő információk remek felvilágosítást adnak az egészséges vízfogyasztásról,vízhigiéniáról. videó

Összeszerelhető házikó menekülteknek

Az IKEA és a ENSZ közös munkájának köszönhető ez a találmány. Praktikus és tartós. Élettartama 3 év, napelemekkel működik, felszerelve szúnyoghálóval, világítással, szellőztetéssel, és zárható ajtóval a  biztonság, és a magánélet védelmére. Mérete 17.5m2, remek megoldás életminőség javítására, méltóságteljesebb, átmeneti körülmények biztosítására háborús, vagy természeti katasztrófa sújtotta területeken. Összeszereléséhez 4 ember szükséges.

Eldobható telefontöltő

Hihetetlen milyen gyorsan lemerülnek a mobiljaink. A napelemes töltők után, olyasmit találtak fel, mint egy kis vitamin a táplálkozáshoz. Tsung Chih-Hsien tervező találmánya a kis “kapszula”, mely órákra működésben tudja tartani a mobilt. A mini töltő 2-4-6 órás verziókban létezik. A  termék teljes mértékben környezetbarát. Csak ki kell törni a perforált csomagolásból, és már használható is. A tervező szerint az elhasznált töltőket visszavennék az áruházban, ahol újat lehet venni helyette.

Vízen lebegő szemeteszsák, mely tisztítja az óceánt

Ausztrál szörfösöknek jutott eszébe olyasmit létrehozni, amivel védeni lehet a környezetet, és nem tovább piszkítani. A találmány átvehetné az ún. szemetes csónakok helyét, amiket jelenleg használnak világszerte. Ezek a csónakok körbejárják a partokat, és hálókkal próbálják begyűjteni a szemetet a vízből, de eléggé költségesek, és nem olyan hatékonyak, mint szeretnék. Az új szemetesek úszó dokkokhoz lennének erősítve, a dokkon lenne egy szivattyú, ami a parthoz kapcsolódik, és biztosítja az elszívó hatást. Íme hogyan működik: videó

Menstruációs szett fejlődő országokba

Nem mindenhol pofon egyszerű megoldani a higiéniát azokra a bizonyos napokra, pedig nők szinte mindenhol élnek, sokan olyan körülmények között, ahol még csak megemlíteni is tabu ezeket a dolgokat. A fejlődő országokban sokan a mai napig saját maguk mossák az újrahasználató betéteket,  Megintcsak egyetemi hallgatók álltak elő egy költséghatékony, praktikus megoldással, mellyel megelőzhetőek a fertőzések, iskolai mulasztások. Flo könnyen moshatóvá, és száríthatóvá teszi a betéteket…

A víz tárolásának forradalmasítása, ehető víztartály

A víz világunkban kincset ér, életfunkcióink alapja. A műanyag palackok, melyekben tároljuk, nem csak környezetszennyezőek, de elkészítésükhöz rengeteg vizet pocsékolnak el. Londoni egyetemisták el kezdtek gondolkodni azon, hogyan lehetne természetbarát módon vizet tárolni, és hol lehet erre leginkább választ kapni? Magában a természetben. Algaalapú, ehető gélt készítettek el, mely segítségével H2O gömböcskék készíthetőek, akár otthon is. A gél tárolja a vizet, ha szomjasak vagyunk, csak bekapunk egy gömböcskét.

Bio busz

Angliában, Bristolban már működik az első bio busz. Hogy mi hajtja? Emberi ürülék, és egyéb természetes hulladék, ami elsőre megmosolyogtató, ám akinek mindez eszébe jutott, felismerte micsoda mennyiségről, és energiáról van szó, ami egyébként ha nem kerül felhasznosításra a mezőgazdaságban, elvész mint energiaforrás, és csak megoldandó probléma. Az üzemanyagot 8.300 angol lakás biztosítja naponta. A GENeco gondoskodik a feldolgozásról, hogy felhasználható üzemanyag legyen belőle. A busz teli tankolással 200 mérföldet képes megtenni, ami nem rossz, főleg hogy olyasmi segíti ebben, amit egyébként mindenki igyekszik elkerülni, de ez hasznossá teszi. Klikk a bemutató kisfilmhez.

Kézi vezérlésű mosogató

Chen Levin találmánya elfér egy konyhapulton, kevés vizet használ, nem igényel elektromos áramot. Ha kézzel mossuk az edényeket, az sokkal több vizet igényel, energiát fogyaszt, de azoknak, akiknek nem elérhető egy mosogatógép, ez a találmány megoldást hozhat spórolásra. Helyet takaríthatunk meg vele, csepegtető része is van. Remekül használható kis alapterületű lakásokban, vagy akár nyaralásokkor. Vizet és időt spórolunk vele. Nézzük mit tud, egy kis videó segítségével.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-( 
:unsure:  ;-) 
 

Kategóriák

Blog bejegyzések archívuma

error: Content is protected !!