Az arc öregedési folyamatai ugyanúgy genetikai adottságtól is függnek, mint a csontozatunk, magasságunk, súlyunk, izomzatunk. Van azonban egy tendencia: az idő haladtával mindenkinél el kezd szökni a folyadék a bőrből, csökken a kollagén termelés, ezzel együtt növekszik a lebontó enzimek aktivitása, megváltozik a bőr állaga, rugalmassága és el kezd megereszkedni az arc. Az öregedési folyamatokon túl további tényezők is hozzájárulnak arcunk állapotához, ilyen külső tényezők pl. a napsugárzás, D vitamin és folyadékbevitel mennyisége, és saját tapasztalatból tudom, hogy tényező a stressz feldolgozó képességünk is, beleértve érzelmi kilengéseinket.

Az arctorna egyfajta kiegyenlítő funkciót tölt be, izomnöveléssel kompenzálja a bőr megereszkedést, így már pár hónap után látványos javulás érhető el.

Az arctorna menete

Alaptanfolyam

Ahhoz, hogy valaki hatékonyan tudjon arctornázni, első lépésben el kell végeznie egy alaptanfolyamot. Ezen a tanfolyamon lehet elsajátítani a lépéseket, torna menetének követéséhez szükséges vezénylő kifejezéseket, és a hozzájuk tartozó mozdulatokat, amivel egyáltalán be lehet kapcsolódni egy órába. Enélkül a tanfolyam nélkül egy arctorna óra olyan, mintha kínaiul beszélnének hozzánk, és követhetetlenek a tréner utasításai.

Az alaptanfolyamon már el kezdünk tornázni, heti két alkalmat vesz igénybe, és eltart pár hétig, mire minden gyakorlatot át lehet úgy venni, hogy azt biztonsággal tudjuk végezni. Aki nem tud rendszeresen járni az órákra, annak túl sok lesz a hiányosság, ezért érdemes még a tanfolyam elkezdése előtt megbeszélni a választott trénerrel, mi is a menete a tanfolyamnak, és ki, hogyan tudja ezt vállalni.

Az alaptanfolyam kis létszámú csoportokkal történik (5 – max 10 fővel), ahol a csoport tagjai egyformán haladnak az ismeretek elsajátításával, fokozatosan terhelve az izmokat, hogy a mozdulatok ügyességének fejlődése mellett a terhelhetőség is fokozottan növekedhessen, és a tanfolyam elvégzése után, aki szeretne, részt vehessen teljes edzéseken is. /Jelentkezés, információ: tudatoslet.spiral@gmail.com/

...mert jó érzés jól érezni magam a saját bőrömben!

Arctorna edzések

Szeretném már most eloszlatni azt a téves nézetet, amibe sokan belefutnak. Az arctorna alaptanfolyam még nem ad elegendő tudást ahhoz, hogy valaki utána otthon, egyedül, önállóan képes legyen hatékonyan arctornázni. Az alaptanfolyam fontos, mert előkészíti az arcizmokat szakképzett tréner utasításainak követésére, de az alaptanfolyamon arra nincs idő, hogy azt az ismeretanyagot is elsajátíthassák a hallgatók, ami alapján önállóan össze tudnak állítani egy órát úgy, hogy az ne deformálja az arcot (ugyanazon izmok ismételt edzésével), de hatékony legyen az óra (megfelelő terhelés legyen, változatos izommunkával).

Így a megoldás az alaptanfolyam elvégzése után, hogy arctorna edzéseken  lehet résztvenni. Ez egy sokkal rugalmasabb program, mint az alaptanfolyam. Megadott időpontok közül bármelyikhez lehet csatlakozni, továbbra is javasolt a heti két-három alkalom, de mindenki saját igénye, időbeosztása szerint dönti el, mikor tud kapcsolódni bármelyik órához, bármelyik edzőhöz, kihagyhat pár alkalmat, újra csatlakozhat bármikor.

Ezeken az edzéseken/órákon már nincs magyarázat a gyakorlatok mellé, ezért csak alaptanfolyamot elvégzettek vehetnek részt rajta./időpontok: tudatoslet.spiral@gmail.com, vagy időpontok menü/

...mert megérdemlem!

Önálló arctornázás

Ha valaki nem éri be annyival, hogy trénerhez járhat tornázni, és szeretne otthon, önállóan “edzeni”, esetleg másoknak is órákat tartani, annak javasolt felkeresni Bojtor Mártát, aki e célra külön trénerképző tanfolyamot dolgozott ki. A trénerképző tanfolyamon teljes mélységgel, anatómiai, technikai ismeretekkel lehet elmerülni az arctorna rejtelmeiben. Csakis ez a képzés nyújt biztonságos tudást arctorna önálló végzéséhez, vagy másoknak arctorna tanításához. (Márta honlapjának elérhetősége: ITT ).

Az arctorna nem pusztán hiúsági kérdés! Önbizalmat ad, rendszerességet hoz, segíti a jó közérzetet, vidámmá tesz. Persze az sem mellékes, hogy segíti az arc vérkeringését, amitől az arcbőr vitálisabb, rugalmasabb lesz, eltünteni a bosszantó tokát, feszesebbé teszi a megnyúlt szemhéjakat. Egy próbát megér!

error: Content is protected !!