Anna füves blogja: a csalán

Új írás sorozat indul útjára Annának köszönhetően. A gyors ételek és a szintetikus vitaminok korában egyre többen próbálunk természetesen, és egészségesen élni. Ennek egyik legegyszerűbb útja, ha újra felfedezzük az ősi népi gyógymódok, szokások és praktikák bölcsességét.

Anna még bátortalan az írásban, de előszeretettel fordul a természetben található növényekhez, és nagy örömünkre  elhatározta, hogy időről időre megosztja velünk ezzel kapcsolatos tapasztalatait. Kezdetnek az egyik leghétköznapibb, és sok helyen méltatlanul gyomnövénynek tekintett zöld-félét mutatja be nekünk.

A CSALÁN

Nagyon szeretek kirándulni. A természet szépsége feltölt, és tanít. Ilyenkor tavasz elején az ember már nagyon vágyik a friss zöld látványára, és a friss zöld igazi (nem melegházi) ízére. Nem is gondolnánk, mennyi minden kínál nekünk igazi íz élményt, sok-sok vitamint és tápanyagot! És persze a begyűjtés élménye sem elhanyagolható. Ilyenkor kicsit visszatérünk a gyűjtögető életmódhoz, ami szintén nagyon sok tapasztalatot hoz: van ami csíp, szúr vág… de a végeredmény mindenképpen megéri!

Mire jó a csalán?

Egy tavaszi kirándulás után az erdő, vagy a falu széléről egy csokor csalánnal térhetünk haza. A csalán az egyik legértékesebb gyógynövényünk. Az ember nem is gondolná, hogy mennyi hasznos tulajdonsága van!

Íme néhány ezek közül:

  • Gazdag vasban, káliumban, kvarcban, magnéziumban, A, C és K vitaminban,
  • Ez a növény tartalmazza a legtöbb proteint,
  • Vértisztító és vércukorszint csökkentő,
  • Jó hatással van egész szervezetünkre (vesére, májra, epére, tüdőre, hajra… és minden szervünkre).

Hazaérkezve, készíthetünk belőle teát: forrázatát ízesítsük ízlés szerint.

( Szabó György /Füves Gyuri bácsi/ szerint, májusban és októberben egy-egy hathetes csalánteás tisztítókúrát érdemes csinálni).

Főzhetünk krémlevest vagy főzeléket is belőle…

Hozzávalók:

  • -1 csokor csalán,
  • -4-5 kockára vágott krumpli,
  • -1/2 fej fokhagyma,
  • -só, bors.

Miután puhára főtt, összeturmixoljuk. Végül tejfölös habarást készítünk hozzá. … és amíg elkészítjük, újra élhetjük a kirándulás szép pillanatait.

Íme az eredmény!

2 thoughts on “Anna füves blogja: a csalán

  1. Kasmar

    Nagyon tetszik az ötlet a kertemben van csalan es ma elkesztem a recept szerinti etelt! Ha kesz beszamolok az eredményrõl…

  2. Ria

    Nagyon köszi Annácska, de még ha jól tudom ízületre is jó ha valaki megcsapkodja magát a fájó testrészein be hatol és gyógyít.Azok az apró szőröcskék mint az akupunktúra. :heart:

Hozzászólás a(z) Ria bejegyzéshez

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-( 
:unsure:  ;-) 
 

Kategóriák

Blog bejegyzések archívuma

error: Content is protected !!