A “tudok” hatalma

Mára egy kis nyelvészettel és energiákkal vegyített gondolatsort hoztam, mely szerint a legnagyobb ellenség még mindig a félelem. A félelem, amit meghatároz, hogy tudok-e…

Ha megfigyeljük a „tudok” szavunkat, rájövünk, hogy több értelmű/irányú – azaz multidimenzionális szó). Az, hogy nem tudok valamit, egyszerre foglalja magában azt, hogy nem vagyok képes valamire (belső indok), nem vagyok birtokában valami információnak (nem fogadtam be, vagy nem kaptam meg), vagy hogy nincs lehetőségem valami megtételére (külső indok). Egyetlen szó több irányt is képvisel.

Az Ember őszintesége sokszor ilyen multidimenzionális értelmezéseken csúszik el. Nem figyeli meg eléggé önmagát, nem figyeli meg eléggé önmaga irányait, hogy – belső okok (képességbeli , adottságbeli dolgok), külső okok (külső lehetőségek), vagy pusztán birtoklásról szóló dolgok mozgatják. A legfőképpen pedig nem veszi észre, hogy ezek mind egy tőről fakadó, egymással összefüggő irányok.

A félelem, hogy „tudok-e, tudom-e” végigkígyózik a belső erőmön, belső képességeimen, adottságaimon, lehetőségeimen, a külső támogatottságomon, az engem elért információkon – és így ad teljes képest rólam, hol kell valamit mozdítanom, ahhoz, hogy megtudjam/tudjak. Ha nem megfelelő helyen akartok bármit is megmozdítani, akkor nem sikerül célt érni.

Sajnos az Ember többnyire kifelé mozdul, kívülről keres indokot arra, mit, miért nem tud – itt megjegyzendő, hogy a “tud” segédigeként mindenhez hozzákapcsolható, így minden többirányúvá válik általa:

Tudok-e szeretni?– van-e rá belső képességem/ van-e rá lehetőségem, van-e kit szeretnem?
Tudok-e érvényesülni? – van-e rá képességem, adottságom/van-e rá módom, lehetőségem?
Tudok-e önmagammal őszinte lenni? – meg van-e hozzá a képességem/megengedem-e magamnak a lehetőségét, azaz merek-e?

Az Ember igazságról alkotott fogalmának egyik buktatója, hogy végigpásztáz-e minden irányt, minden réteget – belső lehetőségeket, külső lehetőségeket, hozzáállást egyaránt, vagy csak kifelé mutogat, amitől az energiák nem tudnak végtelenségben egymásba átfolyni, így vagy csak egyik, vagy csak másik irányba lökdösődnek…

Kristálykoponya üzenetek és tudatosság, belső béke Facebook csoport

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-( 
:unsure:  ;-) 
 

Kategóriák

Blog bejegyzések archívuma

error: Content is protected !!